Çöken PC'nizi geri getirin!

29 Şubat 2012 Çarşamba0 yorum


Her şey yolundayken Windows'unuz artık açılmamaya mı başladı? İşte onu hayata döndürmenin 10 yolu!

















Bir yandan kahvenizi yudumlayıp internette gezinirken veya işlerinizi yaparken, birden biremavi ekranla karşı karşıya kaldınız ve artık bilgisayarınızı başlatamıyorsunuz. Bu ciddi bir sorun, üstelik yedekleriniz de yok. Şimdi ne yapacağınızı kara kara düşünüyorsunuz.

Panik yapmanıza gerek yok, bilgisayarızı eski haline getirmeniz hala mümkün. Rahat olun ve sadece yazımızın devamındaki adımları takip edin.


Windows onarma aracı

1. Windows onarma aracı

Önce daha kolay seçenekleri deneyerek işe başlayın. Yükleme diskinizi kullanarak Windows'un kendi onarma aracını kullanın. Sahip olduğunuz Windows sürümüne göre onarma aracındaki seçenekler farklılık gösteriyor. Örneğin Windows 7'de "Başlangıç onarma" işlevini kullanın.

2. İşletim sistemini başlatmayın

Açılmayan PC'nizde hassas veriler bulunuyorsa, işletim sistemini başlatmayın; dosya ve klasörlere diğer yollarla erişmeye çalışın.

Bu, özellikle virüs saldırısına uğradıysanız önemli bir nokta. Virüsün bulaştığı bir işletim sistemini başlatmanız, onun internete bağlanarak daha fazla kişisel bilginizi göndermesi demek olabilir. Bu nedenle hasarlı bir işletim sistemini başlatmaya çalışmak yerine kurtarma CD'nizi kullanın.

Kurtarma CD'lerini indirin

3. AVG kurtarma CD'si

PC'niz virüsler tarafından işgal edildiyse, onu eski haline getirip Windows'u açabilmek biraz uğraşlı olabilir. AVG Rescue CD burada imdadınıza yetişiyor. ISO imaj dosyasını buradan indirin, daha sonra bir CD veya boot edebilir USB belleğe yazın.

Linux tabanlı kurtarma CD'si, virüsleri kolayca tarıyor ve siliyor. Inside Security Rescue Toolkitise, sisteminizin güvenlik analizini yapıyor. Örneğin birçok farklı dosya sistemini inceleyebiliyor,virüsleri ve rootkit'leri tarayabiliyor, internete bağlanabiliyor.

4. Ultimate Boot CD

Şimdiye kadar önerdiklerimiz işe yaramadıysa, Ultimate Boot CD'yi denemeye artık sıra gelmiş demektir. Ultimate Boot CD, bilgisayarınızı tekrar ayağa kaldırmanıza yardımcı 100 uygulamaiçeriyor.

Programın arayüzü; BIOSCPUBellek gibi farklı kategorilere ayrılmış. Menüleri takip edin; PC'nizin derdine derman olacak aracı muhtemelen bulacaksınız.

Sabit disk bölümlerini inceleyin

5. GParted

Açık kaynak kodlu GParted, sabit disk bölümlerini taşımanıza, boyutunu değiştirmenize, denetlemenize, kopyalamanıza, silmenize ve yenilerini oluşturmanıza izin veriyor.

Program çok güçlü olmasına rağmen kullanımı oldukça kolay. GParted'i buradan indirebilirsiniz.

6. Free ISO burner

ISO disk imajlarını bir CD'ye yazabilmek için ISO yazan bir programa ihtiyacınız var. Windows'un son sürümlerinde böyle araçlar bulunuyor, fakat sisteminizde ISO yazmak için bir program bulunmuyorsa, Free ISO Burner'ı deneyebilirsiniz.

Silinen dosyalarınızı kurtarın

7. Silinen bir dosyayı geri alın

Pandora Recovery ile yanlışlıkla sildiğiniz bir dosyayı tekrar hayata döndürmeniz mümkün. Kurtarmaya çalıştığınız dosyanın yanlışlıkla üzerine yazmamak için programın taşınabilir sürümünü kullanın. Bunun için programın USB bellekten boot edebilen sürümünü buradanindirin ve taşınabilir belleğinize yazın.

8. Linux için Ghost


Artık bir klasik haline gelen Norton Ghost'u ilk sürümünden beri severek kullanıyoruz. Program, sabit disk bölümlerini klonlayabiliyor ve bizi facialardan kurtarabiliyor. Bölüm klonlamakavramını öğrenmek ve bu konuda bilginizi sınamak istiyorsanız Ghost for Linux'u kulllanabilirsiniz. Program açık kaynak kodlu ve bu adresten indirilebilir.

Bip sesleri, ve bellek dökümleri

9. Bip sesleri

PC'niz arızalandıktan sonra öncekinden farklı bir takım bip sesleri çıkarıyorsa, size sorunu hakkında bir kod bildiriyor demektir. Bu sesli uyarılar, PC'den PC'ye farklılık göstermektedir. Bip kodlarının ne anlama geldiğini kapsamlı bir şekilde burada bulabilirsiniz.

10. Bilgisayarınızın neden kilitlendiğini öğrenin

Bilgisayarınızın hangi nedenle kilitlendiğini öğrenmek için Windows'un 'Küçük bellek dökümü'nü kullanabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız Microsoft'un destek sitesinde ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. teleyorum - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger