Kırılgan şifrelere son verin

29 Mayıs 2012 Salı0 yorum




Büyük bir ihtimalle şifrelerinin çoğu berbat durumda. Yine büyük bir ihtimalle email hesabın, sana şantaj yapılacak türlü nane ile tıka basa dolu. Bütün dijital hayatının güvenliğini sağlayan şifrelerini nasıl gıcır gıcır durumda tutacağını biliyor musun?

Bir hacker’ın bilgisayar başına geçip şifreni çözmek için algoritmalar denediğini düşünüyorsan çok film izliyorsun demektir. Şifre kırıcılar, aynı anda birkaç sözlüğün içeriğini tarayabilen süper bilgisayarlar kullanıyor. Bugün en ucuzundan PC, bir de bedava program ile bir saat içinde 15.000 şifre kırmak mümkün. Bir kişinin email şifresinin, bir yıl içinde yüzlerce kere kırılmaya çalışıldığı söyleniyor. Yani ünlü ya da önemli biri olmana gerek yok, şifre kırıcılar gelişine saldırıyor.

Nelerden kaçınmalı?

Harfleri sayılarla, “E”leri “3”ler, “A”ları “4”lerle değiştiriyorsan, sakın güvenli bir iş yapıyorsun sanma. Şifre kırma programları, harflere geçmeden önce bunları deniyor. Hatta bu numarayı kullanmamaya çalış.

Bütün servisler için aynı şifreyi kullanma. Böylece kullandığın alışveriş sitesinin veritabanı kırılırsa, email adresin, Facebook hesabın ve twitter’ının da elinden gitmesi riskine girmezsin.

Hayatında önemli olan bilgileri kullanma. Doğum tarihin, ilkokul numaran, posta kodun gibi numaralar çok riskli. Scarlett Johansson’un o malum fotoğrafları nasıl internete sızdı biliyor musun? Şifre hatırlatma sorusu için kedisinin ismini kullanması yüzünden!

Bir şifreye takılıp ömür boyu onu kullanma. Email’in gibi önemli servislerde ayda bir, alışveriş siteleri gibi keyfi servislerde de yılda birkaç defa şifre değiştirmeyi alışkanlık haline getir. Hele internet cafe, okul kütüphanesi gibi yerlerde email’ine baktıysan, şifreni derhal değiştirmelisin.

Peki neler yapmalı?

Konu şifre olunca işlevi kadar boyutu da önemli. Ek harfler eklemek, şifre kırmayı kayda değer derecede zor hale getiriyor. Yani “Rihanna” olan şifreni “Rrriiihhhaaannnaaa” olarak kullanmak çok daha mantıklı. Uzmanlar, en az 12 haneli şifreler öneriyor. Bu arada ünlü isimleri de kullanma, bu da programların ilk denediklerinden.

Şifre olarak anlamlı kelimeler kullanacaksan, birden fazla olmalarına dikkat et. Birden fazla kelimeden oluşan şifreler, tek kelimeli şifrelere göre çok daha zor kırılıyor. Mesela tesadüfen seçilmiş bir şarkı sözü kullanabilirsin. “onunarabasivar”, sadece “araba”dan yüzlerce kat daha güvenli.

Klavyendeki tüm araçları kullanmak da önemli bir güvenlik unsuru. Şifrenin içinde köşeli parantez, ünlem gibi karakterler kullanabileceğini biliyor muydun? “[onunarabasivar!], “onunarabasivar”dan çok daha güvenli. Hatta araya büyük harfler serpiştirerek ekstra bir önlem de alabilirsin. Örneğin “[OnunArabasiVar!]”. [OnunArabasiVar!848]” daha da mantıklı.

Peki en güvenli şifre hangisi? Anlamlı kelimeler yerine anlamsız bir karakter yığını kullanarak hazırlananlar. Çünkü şifre programları, sözlüklerden yardım alıyor. Tabii sakın “Bunları nasıl hatırlayayım” deyip bilgisayarında bir metin belgesinde filan saklamaya kalkma. Bilgisayarına girildiği an bütün dijital hayatın uçup gitti demektir!


Sana önerimiz, bizim yaptığımızı yapman ve bir şifre hatırlama servisi kullanman. Böylece tesadüfi karakterlerden oluşmuş, sözlük geçirmez, saçma sapan ama delice güvenli şifreler hazırlayıp sonra bunları hatırlamak için beynini patates püresine çevirmen gerekmez. Bu servisler, kullandığın her site için en kırılmazından yeni şifreler üretiyor. Biz ayda bir dolar verip bu servisi kullanıyoruz. Ama bedava bir servis kullanmak istersen bunu da önerebiliriz.

Kaynak:İşte Genç
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. teleyorum - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger