Araçlara, 3 boyutlu görüş alanı

16 Eylül 2012 Pazar0 yorum

Araçlara, 3 boyutlu görüş alanı sağlayan,  görünmeyen engellerle ya da kişilerle çarpışma olasılığını 14 kat düşüren bir  sistem geliştirildi
New Scientist dergisinde yayınlanan habere göre, Massachusetts Teknoloji  Enstitüsü (MTI) araştırmacılarının, şahsa ait araçlar için geliştirdikleri,  CarSpeak (Konuşan araba) adı verilen iletişim sistemi, sürücülere kör noktalar ve  beklenmeyen durumlar hakkında 3 boyutlu görüntüyle bilgi vererek, kaza  olasılığını azaltmaya yardımcı oluyor.


Kesintisiz 3 boyutlu görüntü sistemi, araca monte edilen lazer haritalama  donanımı tarafından çizilen milyonlarca nokta kümesinden oluşuyor ve büyük  miktarda veri içeriyor.

Proje sorumlusu Prof. Dina Katabi, yoldaki her araçtan tüm bilgiyi  göndermenin, herhangi bir kablosuz ağın kısa sürede çökmesine neden olabileceğini  belirterek, “Bir otoyolda yüzlerce araç var ve bunların hepsinden sensörlerle  veri almak, büyük veri karmaşası yaratır” dedi.

Öte yandan, Konuşan Araba sistemi, araçlara, “göremedikleri” bölgenin  belirli kesimlerinin görüntüsünü, diğer araçlarla bilgi aktarımı yaparak talep  etme şansı veriyor. Sistem, en çok talep gelen bölgelerde bu süreci  hızlandırarak, buralara daha çok veri aktarımı gönderiyor.

Şimdiye kadar Singapur'daki golf araçlarında test edilen sistemin,  kablosuz ağ ile veri aktaran diğerlerine göre iki kattan daha hızlı olduğu  görüldü, ayrıca sistemi kullanan araçların görünmeyen engellerle çarpışma  olasılığı 14 kat daha az oldu.

Konuşan Araba projesinin baş araştırmacılarından Swarun Kumar, bir  sonraki adımın, çeşitli araçların dahil olduğu daha geniş kapsamlı bir test  olacağını bildirdi.

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Magnus Egersted, projenin heyecan  uyandırıcı bir fikir olduğunu, ancak trafik koşulları altında kendisini ispat  etmesi gerektiğini söyledi.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. teleyorum - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger