Google’da içerik kaldırmada birinciyiz

16 Kasım 2012 Cuma0 yorum


Google’ın Şeffaflık Raporu, Türkiye’nin en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olduğunu ortaya koydu. Taleplerin başlıca konusu “resmi makamlara eleştiri”

Arama motoru Google, altı ayda bir yayımladığı “Şeffaflık Raporu” ile içerik kaldırma ve kullanıcı bilgilerine erişme taleplerinde bulunan hükümetleri açıkladı.
Rapor, Türkiye’nin en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olduğunu ortaya koydu. Şeffaflık raporunda hükümetlerin “içerik kaldırma talepleri” ve “kullanıcıların bilgilerine erişme talepleri” şeklinde iki ayrı bölüm bulunuyor. Rapora göre yılın ilk altı ayında, dünya çapında devletler tarafından Google’a 21 bin ayrı kullanıcı bilgisi talebinde bulunuldu. Bu alanda en fazla talepte bulunan ülke sıralamasında ABD birinci sırada yer alıyor. ABD hükümeti, 7 bin 969 talepte bulundu, Google yüde 90’ına olumlu yanıt verdi. ABD’yi 2 bin 319 taleple Hindistan, 1566 taleple Brezilya, 1546 taleple Fransa, 1533 taleple Almanya ve 1425 taleple İngiltere takip etti. Türkiye ise 112 kere kullanıcı bilgisi talep etti, ancak Google bu taleplerin hiçbirine olumlu yanıt vermedi.
Türkiye, 501 ile içerik kaldırılması için en fazla başvuran ülke oldu. Google, Türkiye’nin bu taleplerinin yüzde 45’ine olumlu yanıt verdi. 501 talebin 453’ü yöneticiler ve polisten geldi. Geçen yıl da bu alanda ilk sırada yer alan Türkiye’nin içerik kaldırma talepleri bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 1.013 oranında arttı. Türkiye’yi 273 taleple ABD, 247 taleple Almanya, 191 taleple Brezilya, 97 taleple İngiltere takip etti.

Atatürk, hükümet ve milli değerler
Türkiye’nin içerik kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin başında, yüzde 26 ile “resmi makamlar hakkında eleştiri” geliyor. Türkiye taleplerinin 148’i “Mustafa Kemal Atatürk, hükümet, milli kimlik ve değerler” ile ilgili oldu. Taleplerin yüzde 19’u iftira, yüzde 13’ü pornografi, yüzde 8’i gizlilik ve güvenlik, yüzde 5’i ulusal güvenlik, yüzde 5’i dini saldırı, yüzde 1’i nefret söylemi üzerine.  İngiliz yayıncılık kuruluşu BBC’ye konuşan bir Google sözcüsü, içerik kaldırma taleplerinin ülkeden ülkeye değişebildiğini, bunun ülkelerdeki yasaların yansıması olduğunu söyledi. Sözcü, “Örneğin Türkiye’de kamuoyunca tanınan kişilere iftirayla ilgili belirli yasalar var. Oysa ki Almanya’dan neo-Nazi içeriklerinin kaldırılması için talepler alıyoruz” dedi.
501
Türkiye’nin içerik kaldırma talebi sayısı. Bu taleplerin yüzde 45’ine olumlu yanıt geldi.
112
Türkiye’nin kullanıcı bilgisi talebi sayısı. Bu taleplerin hiçbirine olumlu yanıt gelmedi.
7969
ABD’nin kullanıcı bilgisi talebi sayısı. Bu taleplerin yüzde 90’ına olumlu yanıt geldi.
21 bin
Hükümetlerin toplam kullanıcı bilgisi talebi.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. teleyorum - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger